Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren donderdag vanaf de handelsaanvang goedgeluimd. Halverwege de middag zorgde de ECB voor een nog uitbundiger stemming, nadat president Mario Draghi had aangekondigd dat de centrale bank volgende week begint met zijn nieuwe steunprogramma.

Dat programma behelst, naar onder meer Amerikaans voorbeeld, ook het opkopen van staatsobligaties naast bedrijfsleningen. Vergelijkbare stappen van de Amerikaanse Federal Reserve joegen de beurskoersen in de VS in de afgelopen jaren naar grote hoogten.

De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 488,96 punten en de MidKap steeg 1,3 procent tot 732,55 punten. De DAX bereikte een nieuwe recordstand met een winst van 1 procent tot 11.504,01 punten. De graadmeters in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,6 en 0,9 procent omhoog.

‘Europa is hot’

,,Europa is momenteel de ‘hotspot’ voor beleggers wereldwijd”, aldus een fondsbeheerder in Frankfurt. ,,Met het opkoopprogramma van de ECB, positief verrassende macrocijfers en een verbeterde winstgevendheid in het bedrijfsleven is het beurssentiment zeer positief.”

Bodemonderzoeker Fugro (plus 4,6 procent) was de sterkste stijger in de AEX, terwijl kunstmest- en chemicaliënproducent OCI (min 6,3 procent) de hekkensluiter was. Het bedrijf bevestigde aanstaande vrijdag zijn bouwdivisie af te splitsen. Door die stap daalt het aandelenkapitaal met 1,4 miljard dollar.

ASMI valt tegen

In de MidKap sloot ASMI de rij met een verlies van 3,6 procent. Volgens analisten vielen de kwartaalomzet en het resultaat van de toeleverancier aan de chipindustrie wat tegen. Technisch dienstverlener Imtech toonde enig herstel na de koersafstraffing in de afgelopen twee dagen met een plus van 3,4 procent.

In Parijs steeg supermarktbedrijf Carrefour 2,4 procent na beter dan verwachte jaarcijfers. Zalando klom in Frankfurt 4,5 procent. De Duitse schoenen- en kledingverkoper, die vorig jaar naar de beurs ging, wist in 2014 voor het eerst winst te boeken.

Euro duikt

De euro dook donderdagmiddag voor het eerst sinds september 2003 onder 1,10 dollar en bleef daar vervolgens vlak boven. Bij het slot was de euro was 1,1010 dollar waard, tegen 1,1072 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 51,31 dollar, terwijl Brentolie 0,3 procent duurder werd op 60,75 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl